O projektu

Projekt Čušpajz bez meje osmišljen je kao odgovor na potrebu za jačanjem međukulturnih veza u pograničnom području između Međimurja i Prekmurja. Iako geografski bliske i povijesno povezane, ove regije do danas nisu razvile sustavnu i trajnu suradnju. 

Projekt nastoji ispraviti upravo taj nedostatak, stavljajući u središte gastronomiju kao univerzalni jezik koji prelazi granice i povezuje ljude. Kroz zajedničke kulinarske manifestacije i radionice, cilj je potaknuti dijalog, razmjenu i međusobno razumijevanje između lokalnih zajednica, uključujući i zajednice stranih radnika koje u novije vrijeme čine sastavni dio društvenog tkiva obje regije.

O partnerima

Suradnja između Platforme za Društveni centar Čakovec i Kulturno turističnog društva Puconci uspostavljena je u okviru europskog programa Interreg Slovenija–Hrvatska. Riječ je o gastronomski usmjerenoj inicijativi koja kulinarstvo koristi kao alat za međukulturno povezivanje, promicanje dijaloga i izgradnju trajnih veza među zajednicama na pograničnom području. Partnerstvo je proizašlo iz zajedničke potrebe za uspostavom sadržajne i održive suradnje između regija Međimurje i Prekmurje, koje unatoč geografskoj bliskosti do sada nisu imale dovoljno institucionalno utemeljenih oblika suradnje. Udruživanjem komplementarnih znanja i resursa, partneri stvaraju okvir u kojem se lokalne tradicije, kulturna raznolikost i zajednički prostori susreću i razvijaju u duhu suradnje i međusobnog razumijevanja.

PDCCK

Platforma za Društveni centar Čakovec više od deset godina djeluje kao pokretač društvenih inovacija i nositelj promjena u zajednici. Kroz svoje projekte i svakodnevni rad, PDCCK se profilirao kao organizacija koja sustavno gradi temelje otvorenog i uključivog društva. Jedan od strateških pravaca djelovanja PDCCK-a stoga je upravo rad na integraciji stranih radnika koji u sve većem broju žive i rade u Međimurju. PDCCK njihovu prisutnost ne promatra isključivo kroz prizmu tržišta rada, već je prepoznaje i kao vrijedan kulturni i društveni potencijal – kao zajednicu koja obogaćuje lokalni kontekst i koja zaslužuje biti uključena, prepoznata i povezana s društvom kojem pripada. Upravo zato organizacija razvija inicijative koje kroz kulturu, osobito gastronomiju, otvaraju prostor za susret, razmjenu i međusobno učenje. U sklopu projekta Čušpajz bez meje, PDCCK u projekt unosi svoje iskustvo u uključivanju marginaliziranih skupina, facilitiranju dijaloga između zajednica i stvaranju inkluzivnog okruženja.

 

Kulturno turistično društvo Puconci

Kulturno turistično društvo Puconci (KTDP) duboko je ukorijenjeno u zajednici koju kontinuirano obogaćuje njegovanjem i promocijom njezinih kulturnih specifičnosti. Smješteno u općini koja je dom najstarije protestantske župe u Sloveniji, društvo djeluje na spoju baštine i suvremenosti, posvećeno očuvanju lokalne tradicije, unapređenju vizualnog identiteta mjesta te organizaciji kulturnih manifestacija koje okupljaju širu zajednicu.

Središnji događaj u godišnjem kalendaru društva je Dödolijada – kulinarsko natjecanje i kulturna manifestacija koja slavi dödole, autentično prekmursko jelo od kuhanog krumpira i brašna. Ova manifestacija postala je ne samo simbol lokalne kuhinje, već i prostor međugeneracijskog susreta, kulturne razmjene i promocije lokalnog identiteta. Dödolijada okuplja profesionalce i amaterske kuhare, udruge, kulturne entuzijaste i posjetitelje iz šire regije, i iz godine u godinu raste u reputaciji i značaju.

Kroz projekt Čušpajz bez meje, KTDP unosi višegodišnje iskustvo u organizaciji događanja koja povezuju ljude kroz kulinarsku i kulturnu razmjenu, osiguravajući pritom kvalitetnu provedbu aktivnosti i snažnu uključenost lokalne zajednice.

 

Aktivnosti

U središtu projekta nalaze se dvije velike gastronomske manifestacije festivalskog tipa – jedna u Čakovcu, druga u Puconcima. Riječ je o kulinarskim susretima na kojima timovi pripremaju jela svojih zemalja i regija, predstavljajući raznolikost domaćih i stranih kulinarskih tradicija. Jela se ne dijele samo na tanjurima – svako od njih nosi priču, porijeklo i priliku za dijalog među zajednicama koje dijele svakodnevni život u pograničnom prostoru.

U pripremi festivala ključnu ulogu imaju dvije kulinarske radionice – svaka na jednoj strani granice. Na njima domaćini iz Hrvatske i Slovenije ugošćuju partnere iz druge države, čime se ostvaruje prekogranični prijenos znanja o pripremi tradicionalnih jela Međimurja i Prekmurja. Posebnu vrijednost tim susretima daje prisustvo stranih radnika iz Filipina, Nepala i Indije koji aktivno sudjeluju u pripremi jela svojih zemalja, ali i u njihovom kreativnom povezivanju s lokalnim kulinarskim nasljeđem. Radionice tako postaju prostor suradnje i međukulturnog dijaloga u kojem se ne razmjenjuju samo recepti, već i svakodnevna iskustva, navike i vrijednosti.

Ciljevi projekta: Cilj projekta Čušpajz bez meje jest potaknuti međukulturno razumijevanje i dugoročnu suradnju između lokalnih zajednica Međimurja i Prekmurja, s posebnim naglaskom na uključivanje stranih radnika u društveni i kulturni život regije. Kroz gastronomiju kao univerzalni jezik, projekt stvara prostor za dijalog, razmjenu iskustava i zajedničko stvaranje, čime doprinosi otvorenijem, povezanijem i otpornijem pograničnom području. Cilj nije samo promovirati kulturnu raznolikost, već je aktivno živjeti i zajednički oblikovati u svakodnevnim praksama i javnim događanjima.

Događanja

10.05.2025.

Kulinarska radionica u Sloveniji 1

Prva radionica u Sloveniji označava početak međusobnog upoznavanja i razmjene između projektnih partnera. Sudionici iz Hrvatske imat će priliku učiti o pripremi dodola, tradicionalnog prekmurskog jela, te upoznati lokalnu zajednicu i njezine kulinarske vrijednosti.
10.05.2025.

24.05.2025.

Kulinarska radionica u Sloveniji 2

U drugoj radionici ulogu domaćina preuzimaju hrvatski partneri, predstavljajući slovenskim sudionicima autohtona međimurska jela. Kroz zajedničko kuhanje potiče se međusobno učenje i izgradnja mostova između zajednica koje dijele granicu.
24.05.2025.

07.06.2025.

“Čušpajz br(e)z meje” Slovenija – lokacija: Puconci – finalna gastronomska manifestacija

Manifestacija u Puconcima predstavlja vrhunac slovenskog dijela projektnih aktivnosti i prvu javnu prezentaciju rezultata kulinarskih radionica. Festival donosi raznolikost gastronomskih kultura, uključujući jela lokalnih i stranih zajednica koje zajednički sudjeluju u projektu.
07.06.2025.

Sredina lipnja 2025.

Kulinarska radionica u Hrvatskoj 1

Radionica u Čakovcu usmjerena je na integraciju stranih radnika kroz pripremu hrvatskih jela koja će se predstaviti na festivalu. Cilj je osnažiti sudionike za javni nastup i pripremiti ih za zajednički kulinarski angažman pred lokalnom zajednicom.

Sredina lipnja 2025.

Kraj lipnja 2025.

Kulinarska radionica u Hrvatskoj 2

U ovoj radionici hrvatski sudionici upoznaju prekmursku kulinarsku tradiciju, s posebnim naglaskom na jelo dodole. Osim tehničkog znanja o pripremi, važan je i kulturni kontekst jela, čime se dodatno jača međusobno poštovanje i povezanost.
Kraj lipnja 2025.

02.07.2025.

“Čušpajz br(e)z meje” Hrvatska – lokacija: Čakovečki sajam – finalna gastronomska manifestacija

Završna manifestacija u Hrvatskoj označava javnu kulminaciju svih projektnih aktivnosti. Festival će se održati na čakovečkom sajmištu te okupiti sve partnere, kao i lokalne i strane zajednice, kako bi se proslavila uspješna suradnja i razmjena kroz univerzalni jezik hrane.

02.07.2025.

Sufinanciranje:

Ukupni proračun: 31.000,00 EUR
Sufinanciranje iz EFRR: 24.800,00 EUR
Trajanje: 1. 4. – 30. 9. 2025.

Scroll to Top