Otvorene prijave za radionice medijske pismenosti

Mediji, propaganda, internet, fake news, PR... Što nam se sve danas servira i zašto neke vijesti konzumiramo više od drugih?

Odgovor na ovo pitanje potražite na našim radionicama medijske pismenosti!

Medijima smo okruženi na svakom koraku. Internet i mobitel dvije su stvari bez kojih teško možemo zamisliti svakodnevicu. Vijesti koje nam servira news feed na društvenim mrežama smatramo pod normalnim, no kako to utječe na našu svijest i kritičko razmišljanje? Znamo li kako razlikovati stvarne vijesti od lažnih? Tko su autori koji stoje iza tih tekstova?

Mediji su prisutni u čovječanstvu od pojave tiskarskog stroja. Nekad su vijesti i informacije bile rezervirane samo za obrazovanu elitu, dok su danas sastavni dio naših života. Radio je kao medij za vrijeme II. svjetskog rata služio kao snažno propagandno sredstvo, a različite vrste medija mnogi i danas tako smatraju.

U kojoj mjeri medije konzumiramo? Kako ih ograničiti i dozirati? O svemu tome ćemo govoriti na novoj radionici, kao i naučiti kako napraviti dobru i relevantnu vijest.

Edukacije na ovu temu provodit će Dora Vadlja, magistra novinarstva i novinarka u Međimurskim novinama. Rad u novinarstvu započela je kao studentica za vrijeme diplomskog studija u Zagrebu. Pratila je zanimljivosti i aktualnosti u Međimurju, a osim dnevnih novosti i poznatih osoba pisala i brojne PR tekstove za portal.

Nakon stjecanja diplome i zvanja magistra novinarstva zaposlila se u Međimurskim novinama gdje radi 5 godina. Istovremeno piše za tiskano izdanje tjednika, kao i na portalu mnovine.hr. Time je stekla vještine rada na dvije medijske platforme koje su na prvu slične, no obuhvaćaju sasvim različite koncepte i publiku.

S početkom školske godine, započinju radionice i edukacije u Kreativno edukativnom centru Murai!

Prijavi se i iskoristi rujan za radionice medijske pismenosti!

 

 

 

13. June 2024.

REZULTATI JAVNOG POZIVA - DODATNI KRUG

MURAI sezona 2024. je popunjena! Programe, temeljem javnog poziva, sufinanciraju Zaklada 'Kultura nova' u sklopu projekta 'Murai 2.0' te Ministarstvo kulture i medija RH, Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu u sklopu projekta 'Murai/24'. Naš programski odbor (Iva Kožnjak, Kristina Jančec, Davor Dokleja, Tena Vrzan, Bojana Španiček Kanoti) evaluirao je sve pristigle prijave temeljem kojih […]

6. June 2024.

!!! NOVI DATUM !!! / IVANA MRČELA: Tekstilna djeca

U KEC MURAI u četvrtak, 20. lipnja s otvorenjem u 19:00, stiže nova izložba renomirane autorice, rodom Čakovčanke, Ivane Mrčele. Izložbom 'Tekstilna djeca' Mrčela nastavlja svoja promišljanja o socijalnim, ekonomskim i ekološkim aspektima tekstilne industrije, pa nakon izložbe 'Šavovi' koju je posvetila ženama radnicama u tekstilnoj industriji, sada hommage odaje djeci koja rade u modnoj […]

14. May 2024.

KRISTINA PONGRAC: FOR THE GREEN

Uz Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja, a tematski prigodno na sam Svjetski dan kornjača, u četvrtak, 23. svibnja nam u Murai stiže međimurska interdisciplinarna umjetnica Kristina Pongrac. Njezin program ‘For the green’ kombinira dokumentarnu likovnu izložbu i otvorenu javnu prezentaciju ekološki angažiranog umjetničkog i kulturnog rada na području Međimurja i šire. […]

Svaki tjedan šaljemo pozivnice zanimljivih događaja i novosti iz kreativnog svijeta!

KREATIVNO EDUKATIVNI CENTAR MURAI

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Platforme za Društveni centar Čakovec.