Imamo novi projekt -> Projekt asistent

Novi oblici kulturnih institucija

Pozivamo medijske radnice i radnike na radionice u Čakovcu, Splitu i Puli o sudioničkim pristupima upravljanju javnim prostorima za kulturu.

Već više od deset godina koncept sudioničkog upravljanja u kulturi primjenjuje se u Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli. U tim se gradovima razvijaju društveno-kulturni centri kao novi oblici kulturnih institucija gdje postoji dijeljena odgovornost za prostor i sadržaje između civilnog društva i javne uprave, ali i među korisnicima prostora.

Iako sudionički model upravljanja omogućuje integraciju i interakciju svih pripadnika zajednice, stvaranje sadržaja i sudjelovanje u donošenju odluka, koncept i praksa nedovoljno su prepoznati u široj javnosti, što uzrokuje oskudno i neinformirano praćenje tih tema te, posljedično, nedovoljno sudjelovanje različitih dobnih i interesnih skupina u radu društveno-kulturnih centara. Stoga je osnaživanje medijskih radnica ključno za opće razumijevanje važnosti sudioničkog pristupa upravljanju javnom infrastrukturom.

Udruga Kurziv - Platforma za pitanje kulture, medija i društva, nakladnik portala Kulturpunkt.hr i dugogodišnji provoditelj edukacijskog programa Kulturpunktova novinarska školica, organizira jednodnevnu radionicu za novinare, medijske profesionalce i medijske početnike, vanjske suradnike medija te nakladnike medija, o temama sudioničkog upravljanja, civilno-javnog partnerstva i infrastrukture za kulturno-društvene djelatnosti.

Nakon radionica održanih u Dubrovniku, Rijeci i Karlovcu, jesenski dio radionica bit će održan u Čakovcu (7. rujna), Splitu (30. rujna ili 1. listopada) i Puli (6. ili 7. listopada).

Svaka će radionica obuhvatiti uvod u navedene pojmove i primjere dobre prakse, case study lokalnog primjera sudioničkog upravljanja u kulturi te praktični rad na medijskim sadržajima. 

Za sudjelovanje u radionici potrebno je prijaviti se putem OBRASCA

Svim sudionicima radionice osigurani su ručak i osvježenje.

Radionica se održava u sklopu projekta "Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje" koji želi doprinijeti razvoju javne kulturne politike temeljene na sudjelovanju građana i civilnog društva u upravljanju lokalnim društveno-kulturnim centrima kao mehanizmu kojim se jača transparentnost, smanjuje korupcija i osigurava da se javnim resursima upravlja u interesu lokalne zajednice. 

Projekt "Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje" je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. 

Nositelj projekta je Operacija grad (Zagreb), a partneri Savez udruga Klubtura (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Platforma za društveni centar Čakovec (Čakovec), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Platforma doma mladih (Split), Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Savez udruga Rojc (Pula), Savez udruga Molekula (Rijeka) te Mreža društveno-kulturnih centara (Zagreb). 

Platforma za Društveni centar Čakovec

Dr. Ivana Novaka, 38
40 000 Čakovec
Hrvatska

E: info@pdcck.hr
Pravila privatnosti I Uvjeti korištenja